Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше обвинен за престъпление, засягащо

...
Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев беше обвинен за престъпление, засягащо
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинение на Александър Манолев, наложи му 100 хил. лв. гаранция

Бившият зам.-министър на стопанската система Александър Манолев беше упрекнат за закононарушение, засягащо финансовите ползи на Европейския съюз, оповестиха от прокуратурата. 
 746 къщи за посетители са издигнати с европейски пари, част от тях не работят като такива  Подалият оставка зам.-министър: Народът е споделил – да те слагат в обстановка да обясняваш, че нямаш сестра  Биволъ: Зам.-министър си е построил имение за половин милион с европари
Заедно с Манолев е упрекната и Ана Димитрова, притежател на ЕТ " Агротрейд - Ана Димитрова ".

Двамата са упрекнати като съучастници - Манолев като подстрекател и помощник, а Димитрова - като причинител и търговец.

От началото на януари 2013 година до 14 октомври 2015 година в София, Сандански и Благоевград двамата са показали погрешни сведения в Заявление за подкрепяне за създаване на жилищна постройка за посетители в местността " Чинар куши " край Сандански. Към заявката за подкрепяне са приложени документи и в Заявка за заплащане от 14 октомври 2015 година и приложени към нея други документи.

Двамата са показали документите пред Държавен фонд " Земеделие ", Областната дирекция " Земеделие " в Благоевград и Дирекция " Оторизация на заплащанията по използване на ограниченията за развиване на селските региони ", Отдел РРА в Благоевград.

Неверните сведения са показани за компанията на Димитрова да получи 391 160 лева от " Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони – Европа влага в селските региони ".

На Манолев е наложена мярка " парична гаранция " в размер на 100 000 лв., а на Ана Димитрова - гаранция от 2000 лв.. 

Продължават дейностите по събиране на доказателства, разпити на очевидци и назначение на експертизи.

От ДФЗ са изискани и получени и всички други заявки за директни заплащания от Едноличен търговец " Агротрейд - Ана Димитрова ", финансирани със средства на Европейския съюз. Получените дотации, както и заявените данни по тях също са предмет на следствие, посочиха от прокуратурата.

Манолев подаде оставка предходната седмица поради оповестена в медиите информация, че той е притежател на имот, върху който е издигната къща за посетители, употребена обаче за частна вила. За парцела са отпуснати 380 хиляди лева по европейски план.

Плащането е утвърдено от Държавен фонд " Земеделие " през декември 2015 година, когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма.

След случая Върховната касационна прокуратура се самосезира и стартира инспекция на къщите за посетители, издигнати с европейски средства. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР